צ'ילי קון קרנה

צ'ילי הוא אחד מהמאכלים האהובים עליי. הוא בעצם השילוב המושלם של חריפות שאני כל כך אוהב, לבין תבשיל ביתי ומנחם שמתבשל לאורך שעות.

צ'ילי קון קרנה

יש המון דרכים להכנה שלו, חלקן פשוטות מאוד וחלקן מסובכות מאוד. נכון שזה תבשיל מאוד טעים כשמכינים אותו בגרסא פשוטה ומעטה ברכיבים, אבל זה גם מתכון שמאוד כיף לשחק איתו, ולהוסיף לו עוד ועוד שדרוגים ושכבות של טעם, והחיפוש אחרי המתכון המושלם לצ'ילי הוא משהו שאף פעם לא נגמר

החיפוש הזה הביא אותי וחבר נוסף, איתו חיפשתי ביחד איך להכין צ'ילי משודרג, אל המתכון הזה, מסדרת המתכונים הנהדרת של ה-FOOD LAB. כמו כל המתכונים בסדרה הזו, כל מרכיב מנותח ומוסבר לעומק, ואפשר ללמוד המון רק מקריאה שלו.

אנחנו פישטנו מעט את המתכון, אך זה עדיין נשאר מתכון לא קצר במיוחד, עם רשימת רכיבים ארוכה. אל תתנו לרשימה הארוכה הזו (וכן, גם מוזרה בחלקה) להרתיע אתכם, כי חוץ מרשימת הרכיבים, למתכון יש לא מעט שלבים, אבל הוא יחסית פשוט להכנה, והתוצאה שלו היא הצ'ילי הכי מעניין שייצא לכם לטעום, עם עומק טעמים ועניין שלא הכרתם. שווה לנסות להכין ככה פעם אחת, כדי לראות עד כמה המאכל הפשוט הזה יכול להיות מעניין.

אפשר להגיש את הצ'ילי על אורז לבן, והכי כיף עם טאקוס וכל התוספות בצד, כך שכל אחד יכול להרכיב לעצמו מנה עם התוספות שהוא אוהב.

צ'ילי קון קרנה

אה, כן, זה הפוסט ה-100 בבלוג (לקח לא מעט זמן, אבל בכל זאת הגעתי לפה) ועדיין לא ממש מצאתי דרך לחגוג או לציין את המאורע הזה. מקווה שרעיון יעלה בקרוב 🙂

רכיבים (ל4-5 מנות עיקריות)

חצי קילו שעועית אדומה יבשה

3 כפות מלח

2 פלפלוני צ'ילי מיובשים

2 כפות שמן + 4 כפות שמן

750 גרם בשר בקר טחון (עדיף לטחון חלק עם מעט שומן, כמו צלעות)

1 ליטר ציר עוף (זה בסדר גמור גם לשים מים, אם אין)

2 פילטים של אנשובי (לא לוותר! הטעם לא מורגש אבל הם מוסיפים המון)

2 כפות סויה

2 כפות רסק עגבניות

1.5 כפות זרעי כמון שלמים

1.5 כפות זרעי כוסברה שלמים

2 מקלות ציפורן

1 כוכב אניס

1 כף אורגנו מיובש (אפשר גם טרי, אם יש)

2 עלי דפנה

1 כף קפה טחון (אספרסו או קפה שחור)

30 גרם שוקולד מריר (כן! לא לוותר עליו)

1 בצל

4 שיני שום

2-5 פלפלוני צ'ילי שונים, עדיף מסוגים שונים (לפי דרגת החריפות שאוהבים)

1 פחית (800 גרם) עגבניות מרוסקות

1/4 כוס חומץ תפוחים (אפשר גם חומץ רגיל)

1/4 כוס וודקה

2 כפות סוכר חום

להגשה (לא חייבים הכל):

אורז לבן או טאקוס מוכנים

בצל ירוק קצוץ דק

גבינת צ'דר מגורדת (או כל גבינה קשה אחרת שאוהבים)

שמנת חמוצה

אבוקדו חתוך לקוביות עם מעט מיץ לימון

 הכנה

יום לפני, משרים את השעועית בכ-3 ליטר מים, שיכסו אותה לגמרי, יחד עם 3 כפות המלח, ל-8 שעות לפחות. לפני הבישול מסננים את השעועית ושוטפים אותה מעט.

קולים את הפלפלים המיובשים על מחבת ריקה, עד שהם משחימים בצד אחד, ומוציאים אותם להתקרר.

על אותה מחבת יבשה, קולים את זרעי הכוסברה, הכמון, הציפורן והאניס, במשך חצי דקה-דקה, עד שריחם מתפשט במטבח, ומוציאים גם אותם להתקרר. טוחנים את התבלינים בבלנדר, מטחנת תבלינים, או עלי ומכתש.

בסיר גדול (שיכיל את כל התבשיל) מחממים 2 כפות שמן, ומוסיפים את הבשר הטחון. מועכים אותו בעזרת כף עץ תוך כדי טיגון, כדי להפריד את הגושים, וממשיכים לטגן עד שכל הבשר שינה צבע, וחלק ממנו משחים מעט. מוציאים לקערה ומניחים בצד.

צ'ילי קון קרנה

באותו סיר, מבלי ששוטפים אותו, מחממים  כוס מהציר (או המים) עד לרתיחה קלה, תוך כדי שמגרדים את שאריות הבשר שנדבקו לסיר (הם מוסיפים לרוטב המון טעם). מוסיפים לסיר את הצ'ילי המיובשים שקלינו ומבשלים כ-5-8 דקות ללא מכסה, עד שהם מתרככים והנוזל הצטמצם מעט.

צ'ילי קון קרנה

מעבירים את הנוזל והפלפלים אל מיכל בלנדר (אפשר גם לטחון עם בלנדר מוט בתוך הסיר עצמו, כמו שאנחנו עשינו) ומוסיפים את האנשובי, הסויה, רסק העגבניות,  התבלינים הטחונים, הקפה והשוקולד, וטוחנים עד שמקבלים משחה אחידה יחסית (זה בסדר אם חלק מהשוקולד לא נטחן, הוא יימס בבישול).

צ'ילי קון קרנה

קוצצים את הבצל לקוביות קטנות.

אנחנו השתמשנו הפעם ב2 פלפלים חריפים ירוקים, אחד אדום, ופלפל הבאנרו שובב וחריף במיוחד שקנינו בשוק האיכרים בנמל (במחיר המפתיע של שקל אחד!)

צ'ילי קון קרנה

את פלפלי הצ'ילי הטריים קוצצים גס (כדאי להשתמש בכפפות, אם לא רוצים תאונות שפשוף עיניים, אוזניים ואף אחר כך) וקוצצים גם את השום.

צ'ילי קון קרנה

מחממים במחבת 4 כפות שמן, מוסיפים את הבצל ומטגנים אותו עד שהוא מתרכך והופך שקוף, אבל לא משחים.

מוסיפים את הפלפלים הטריים, השום והאורגנו המיובש ומטגנים עוד דקה תוך כדי ערבוב.

צ'ילי קון קרנה

מוסיפים את משחת הצ'ילי שטחנו, ומבשלים תוך עדי ערבוב, עד שהיא רותחת ומבעבעת.

צ'ילי קון קרנה
ככה משחת הצ'ילי נראית מיד אחרי ההוספה
צ'ילי קון קרנה
וככה היא נראית אחרי שרתחה

מוסיפים את שאר הציר, הבשר הטחון ועלי הדפנה ומביאים לרתיחה תוך כדי ערבוב מדי פעם, כדי שלא ישרפו חלקים למטה.

מורידים לאש נמוכה, ומבשלים חצי מכוסה למשך שעה, מערבבים קצת כל 10 דקות בערך.

אחרי שעה, מוסיפים את העגבניות המרוסקות, החומץ והשעועית, ומבשלים מכוסה חלקית לפחות שעתיים, ואפשר גם עד שלוש וחצי שעות (ככל שנבשל יותר, הטעמים יהיו יותר מובחנים).

צ'ילי קון קרנה
אחרי בישול של כחצי שעה

מדי פעם בודקים את הסיר ומוסיפים מעט מים אם נראה שהנוזלים מתאדים מדי (הבשר והשעועית אמורים להיות תמיד מכוסים במעט נוזל ולא מציצים החוצה, ורק בסוף הבישול נותנים לנוזלים להצטמצם).

צ'ילי קון קרנה
אחרי בישול של כ-3 שעות.

לקראת סיום הבישול, מוציאים את עלי הדפנה מהסיר (צריך קצת לחפש אותם) ומוסיפים את הוודקה והסוכר החום. טועמים ומתבלים במלח ופלפל לפי הטעם.

מכבים את האש.

בזמן הבישול, מכינים את התוספות. קוצצים את הבצל הירוק, חותכים את האבוקדו לקוביות ומרטיבים במעט מיץ לימון כדי שלא ישחיר, מגרדים את הגבינה ומכינים את האורז, אם רוצים.

מגישים את הצ'ילי על אורז, או בקערה מרכזית ממנה כל אחד ירכיב לעצמו את הטאקו שהוא אוהב.

צ'ילי קון קרנה

טיפ- אם רוצים משהו שקל יותר לאכול והוא פחות מתפורר, חוצים כל טאקו לשניים ומשתמשים בו כמו פרוסת לחם.

צ'ילי קון קרנה

אוכלים, ונהנים מהפה הבוער.

 

 



10 thoughts on “צ'ילי קון קרנה”

  • נראה מעולה.
    אני תמיד חייתי בתחושה שבבישול קטניות מוסיפים את המלח בסוף כי הוא גורם לקליפה להיות קשה. הכעצעקתה?

  • אמנם אני תקוע עם הסוגו קון קרנה (sugo) והפסטה אבל הפוסט שלך כל כך
    מזמין להכין את הצ׳ילי.
    שאלה: איזו תערובת בשר היית ממליץ כדי לקבל את הטעם הכי "בשרי" שאפשר.
    אם לא חשוב המחיר, כמובן. אני מתלבט באותה סוגיה לגבי התבשיל שלי.
    יש לי המינון של מו – ומו המציע להשתמש גם ולא רק בנתח קצבים.
    מיתר

    • אם תסתכל על הפוסט האמריקאי שקישרתי אליו, תראה שהוא לא משתמש בבשר טחון בכלל, אלא שורט ריבס שהוא בישל ופירק ביד (וגם שם את העצמות בתבשיל). אני בטוח שזה מעניין ככה, אבל דווקא אוהב את התוצאה עם בשר טחון, ולא חתיכות של בשר.
      אני בדרך כלל מעדיף לטחון לתבשילים כאלה צלעות, שנותנות את השילוב של טעם בשרי, עם מחיר סביר, אבל בהחלט אם נוסיף מעט סינטה או נתח קצבים, נקבל טעם "בשרי" יותר. אני לא בטוח שזה כזה משמעותי בתבשיל בבישול ארוך, והייתי משקיע את זה יותר במנות שבהן הבשר משחק תפקיד מרכזי יותר (וכמובן שצריך לפצות בשאר התערובת עם נתח שמן יותר, כמו שפונדרה למשל, או ממש להוסיף שומן, כי הסינטה ונתח הקצבים רזים יחסית).

  • נראה פשוט מעולה! התוספת של השוקולד מזכירה את רוטב המולה המקסיקני, צריך להיות מעניין, אבל המרכיב היחיד שבאמת תהיתי מה הוא עושה שם זה הוודקה. יצא לי להוסיף יין אדום, אבל מעניין מה הוודקה עושה לתבשיל…

    • אין מספיק שוקולד כדי שזה יהיה דומיננטי או דומה ממש למולה, והוא לא באמת מורגש בתור שוקולד בתבשיל הסופי.
      לגבי הוודקה, היא מוסיפה עוד קיק קטן וחריפות על הלשון שקצת שונה מהחריפות של הפלפלים. בדרך כלל כשמוסיפים יין הוא מצטרף בשלב מוקדם יותר של הבישול ומוסיף עומק לתבשיל. פה מוסיפים את הוודקה ממש בסוף, כדי שלא תתבשל, אלא תוסיף את הטעם ה"טבעי" שלה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *